lördag 23 juni 2012

Det du inte såg och Anja Pärson

Midsommarhelgen 2012 har firats - traditionsenligt - med segling. Hann med Patrik Sjöbergs bok "Det du inte såg" i sittbrunnen mellan dikt bidevind, höjdtagning och plattläns.

Så kom midsommardags-lördagen med Anja Pärsons berättelse i Sommar P1 om sin flickvän Filippa. "Jag föll pladask"
.

Jaha. Patrik Sjöberg eller Anja Pärson? blir då naturligt första tanken för egen del. Kanske ska man inte  alls ställa dem mot varandra. Men ändå.

Att orka berätta. Och att försöka förstå. Det är vad Patrik Sjöbergs bok "Det du inte såg" handlar om. Även Anja Pärsons Sommar i P1 handlar om att orka berätta. Förklara. Klä i ord. Det är inte alltid man gör det.

Därför ska Patrik Sjöberg ha all heder av att han orkar berätta. Det är först när man tar fram övergrepp i dagsljus som ondska kan stoppas. Jag har "ju" alltid gillat Patrik Sjöberg. Under hela 1980-talet och halva 1990-talet var han den ende svenske superstjärnan i den internationella friidrottscirkusen och för oss som växte upp i Göteborg var förstås Patrik extra stor.

Vi struntade i alla rubriker och alla skandaler. Patrik Sjöberg var supercool; den ende svenske idrottaren som var en rockstjärna. Jag gillar honom ännu mer i dag för han är en förebild för dem som ännu inte orkat berätta.

Anja Pärson, då? Jodå och jajamen. Gratulerar henne det allra hjärtligaste till mammarollen. Men annars är hennes kärlek inte något speciellt jag höjer ögonbrynen för. Solen är varm. Gräset är grönt. Himlen är blå. Det vet vi. Men för henne är det säkert stort. Med all respekt.

Patrik Sjöberg däremot. <3 som det stavas i Internet-sammanhang numera.  

Inga kommentarer: